Eräritaritar

Luitko otsikon muutamaan kertaan? Pakko oli nimetä tämä paita Eräritarittareksi (huh, pitipä tavuttaa muutamaan otteeseen tuokin!). Alkuperäinen ohje on Islantilaisia neuleita -kirjasta ohje nimeltä Riddare, joka on islantia ja tarkoittaa ritaria. Minä tein tästä naisten version, siksi -tar pääte. Ja paita kuvattiin siskon kanssa lauantain eräretkellä.

Mitä:  Eräritaritar (alkuperäinen ohje Riddare kirjasta Islantilaisia neuleita) 
Mistä: Ístex  Léttlopi
Miten:  Alhaalta ylös koivupuisilla pyöröillä 3,0 ja 4,0
Miksi: Kevään viimeisille pakkaspäiville 


Olen tästä hieman ylpeä. Ehkä aika paljonkin ylpeä. Sillä en ole mikään kirjoneuleguru. Muutaman kerran olen kirjoneuletta tehnyt, ja useamman kerran siinä epäonnistunut. Nyt olin kerrankin kaukaa viisas, ja opettelin ensin kirjoneuletekniikat alta pois, niin että paita onnistui sutaista sitten kerralla. Tai melkein kerralla. En purkanut kuin kerran kaarrokeosan. Se on vähän. Jos tuijottaa tuota kaarroketta tarkemmin, siellä on muutama kierros, jotka aiheuttivat päänvaivaa kolmen langan kanssa, joista ainakin kahta piti välillä sitoa ja muistaa lankadominanssi ja äh. Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Tästä tuli parempi kuin osasin kuvitellakaan! 


Kirjoneuletekniikoista opettelin ensinnäkin lankadominanssin. Eli sen, miten päin lankoja pidellään. Ja niitähän pidellään sitten samoin päin hamaan tappiin asti. Täällä ainakin havainnollistava teksti lankadominassista. 

Sitten se lankojen pitäminen käsissä, niin, että ne tosiaan on samassa järjestyksessä koko ajan. Kokeilin ensin tätä. Hyvä ohje, ja toimi kyllä muissa hommissa, joissa oli lyhyempiä langanjuoksuja mutta ei tässä työssä. Kaikkea kannattaa silti kokeilla. Lopulta päädyin pitämään lankoja näin (löytyy sivun lopusta). Silloin kun työssä oli kolme lankaa samaan aikaan ja niitä sidottiin tuonne ja tänne (niitä rivejä ei tässä paidassa muuten montaa ollut - onneksi), otin käyttöön viidakon lait: yksi lanka sormella, muut oman onnensa nojassa työn takapuolella. Mites se sanonta meni; kaikki on sallittua sodassa, rakkaudessa ja kirjoneulomisessa. Eikö? 


Tämä on ihan kaikkien tapojeni vastaista, mutta neuloin myös mallitilkun! Ja kyllä sanon, että kannatti. Nyt osasin ennakoida ja valita löysähkölle käsialalleni ohjetta hieman pienemmät puikot. Ja kas, samaan neuletiheyteen päästiin ja neule sopii päälleni täydellisesti. Menin jopa niin pitkälle, että tutkin aiemmin paidan tehneiden kommentteja (tämä on oikeasti niin neuletapojeni vastaista tällainen huolellisuus), ja sain selville, että tässä mallissa (kuten ilmeisesti aika monessa kirjan muussakin mallissa) hihat ovat, ainakin naisten käsiin, suunnattoman isot. Ne teinkin omasta päästä. Pieniä vaikeuksiahan se aiheutti siinä kohtaa, kun hihat piti yhdistää vartalo-osaan. Mutta hei, siitäkin selvittiin! 



Ja nyt mulla on kauniimpaakin kauniimpi Eräritaritar-paita. Minä onnellinen. Yhtä onnellinen kuin kuvausassistenttimme tässä kuvassa. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!

- Sanna

Karamelli

Minun karkkipäiväni käsitän eri tavalla kuin valtaosa väestöstä. Karkkipäiväni sisältö on usein kuitupitoisempaa kuin se suuhun laitettava sokerikasa (jota en yhtään yritäkään väittää välttäväni). Tämä karkki on kuitenkin jalkoihin sopivaa.

Jyväskylään on nimittäin avattu uusi lankapuoti! Se on aina virkistävää, ja varsinkin kun tuo lankapuoti on ihan kivenheiton päässä. Tuo lyhyt välimatka voi koitua pian kohtalokseni, mutta elämässä täytyy olla riskejä, eikö?

Lankapuoti Neuloosi sijaitsee Kauppatorin laidalla, parin korttelin päässä Jyväskylän "ydin"keskustasta (se, joka Jyväskylää tuntee, tietänee, että tuo "ydin"keskusta käsittää tasan Kävelykadun, ei mitään muuta). Hyllyistä löytyi monta minulle vierasta lankamerkkiä, mutta erityisesti ilahduin Suomenlampaan villalangoista sekä Austermann Stepistä, josta on hyvää vauhtia kehkeytymässä sukkalankalemppari. Sitä saan vihdoinkin läheltä, silloin kun sukkavimma iskee. Koska sehän iskee ja kovaa.

Mutta itse sukkiin! Lankamerkki oli minulle vieras, mutta sen värit huusivat hyllyssä nimeäni (ettekö ole ikinä kuulleet lankojen puhuvan? Välillä tuntuu, että lankakauppiaat opettavat ne puhumaan hyllyssä asiakkaille...). Lanka osoittautui mielenkiintoiseksi, mutta varsin kelpo kumppaniksi. Värit vaihtelevat hauskasti langan säikeissä ja tekevät pinnasta elävän. Noms.

Mitä:  Perussukat (oma malli) 
Mistä: Wendy Roam 4ply (75% superwash villa, 15% polyamidi) 
Miten:  Varresta varpaisiin sukkapuikoilla 2,0
Miksi: Karkkipäivän kunniaksi



Olen siirtynyt lähes kokonaan päättelemään sukkien kärjet silmukoimalla (näkyy hyvin ylemmässä kuvassa). Alunperin opin sen Cookie A:n Sukkia.Rakkaudella -kirjasta, jossa on hyvät kuvalliset ja suomenkieliset ohjeet aiheeseen. Seuraavaksi meinasin kirjoittaa tähän, että kyllähän netistä hyviä ohjeita löytyy, esim. täältä ja täältä, mutta hei, ei muuten löytynytkään. Että jos tiedätte, missä on hyvät (mieluiten kuvalliset) ohjeet villasukan kärjen silmukoimiseen neulan avulla, linkkivinkkejä otetaan vastaan.

Mutta se silmukointi. Aluksi haastava, minulla ei ollut mitään hajua, mitä tein ja miksi, mutta kyllä se lopulta tähänkin puupäähän meni perille, miten tuo tekniikka toimii. Silmukoimalla sukan kärjestä saa hyvin siistin ja ainakin omaa silmää miellyttävän. Eikä muuten purkaudu suuntaan tai toiseen. Ja mikä parasta, päättelyneula on tässä kohtaa otettava esille, joten loputkin langanpäät tulee samalla pääteltyä. Jee, ylistys silmukoimiselle! (tämähän ei siis ole mikään uusi juttu, tulen perinteisesti näiden tekniikoiden kanssa vain noin vuosikymmenen myöhässä)


Näillä sukilla on tepsuteltu tässä jo tovi ja hyvin me tullaan toimeen, karamellisukat (joiden kärjet on silmukoitu) ja minä. Niin, ja tämä ei ollut maksettu mainos. Ihan itse maksoin lankani karkkirahastostani. Haluan vain jakaa lisääntyvien lankapuotien ilosanomaa muillekin.



Aurinkoisia kevätpäiviä!

- Sanna
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sisällön tarjoaa Blogger.